Bilinen Bileşimleri: Terkibinde uçucu bir yağ, “apiin” adlı bir glikozit, müsilaj, kalsiyum, demir B1, B2 ve yüksek oranda C vitamini vardır.
Maydanozun Özellikleri Nelerdir?
Maydanoz sağlık açısından oldukça yararlı özellikleri olan bir bitkidir, maydanozgiller familyasındandır. 30 ile 100 santimetre boyuna kadar uzayabilen bitkinin yaprakları güzel kokulu ve parçalıdır. İki yıllık otsu bitkinin çiçekleri ağustos ve eylül aylarında açar. Tohumları ufak ve esmerdir. Derin kazılmış toprağı seven maydanoz, dünyanın her yerinde ılıman iklime sahip bölgelerde, bahçelerde yetiştirilir.
Maydanozun Faydaları Nelerdir?
Maydanoz kurutulmuş, pişirilmiş, çiğden suyu sıkılmış, kür halinde demlenerek, 3-5 dakika kaynatılarak ya da çiğ olarak tüketilebilir. Her durumda yararlıdır. Özellikle sapları kuvvetli bir idrar söktürücüdür. Her gün yenen maydanoz, şişmanlamayı önler.
Karaciğer şişkinliğini indirir, sağlıklı çalışmasına karaciğer yağlarının azaltılmasında etkili olur.
Bu sebeple Hepatit B ve C’ye karşı çok etkilidir.
Safra akışını kolaylaştırır.
Böbrek taşlarının düşürülmesine yardımcı olur.
Romatizmada faydalıdır.
Mide ve bağırsaklarda gaz birikmesini önler.
Bağırsak solucanlarının düşürülmesine yardımcı olur.
Anne sütünü azaltır böylelikle memelerin şişmesini önler.
Romatizma için faydalıdır.
Kan şekerini normal seviyede tutar.
Maydanoz Nasıl Kullanılır?
1 tatlı kaşığı maydanoz 1 bardak suda kaynatılıp, sabahları aç karnına içilirse vücuda fayda verir. Sinüzitte, ebegümeci ile maydanoz beraber haşlanır. buharı teneffüs edilir.
Yaprakları çiğnenirse ağız kokusunu giderir. Çiğ olarak bolca tüketildiğinde grip ve nezlenin kolayca geçmesini sağlar.
Karaciğer yağlanması için maydanoz suyunun çiğden sıkılıp limon ve su eklenerek sabahları 1 su bardağı 3 ay boyunca, 3 haftalık kürler halinde birer hafta ara vererek içilmelidir.
Hepatit hastaları için; maydanoz saplarıyla beraber 2-3 taşım kaynatılarak günde 3 defa aç karna içilmesi ve en az 3 hafta devam edilmesi önerilir. İç kanamalarda kaynatılarak içilirse kanamayı durdurur.
Maydanozun Zararları Nelerdir?
Kronik böbrek iltihabı olanlar tedavi maksatlı maydanozu çok uzun süre (3 haftadan fazla ara vermeden) yememelidir.